به گزارش «اخبار خودرو»،در این بین ممنوعیت ثبتسفارش و واردات خودروهای خارجی باعث شد کشش مشتریان به سمت خودروهای داخلی و البته خودروهای چینی تولید داخل بیشتر شود. همین مساله باعث شد قیمت این خودروها در بازار نیز بهشدت افزایش پیدا کند. در سالهای گذشته بارها این جمله ازسوی واردکنندگان و خودروسازان داخلی مطرح شده است که این دو رقیب یکدیگر نیستند و بازار و مشتری متفاوتی دارند. چراکه سگمنت قیمتی خودروهای داخلی و خارجی متفاوت از هم است. اما به سبب آنچه حمایت از تولید داخل و حمایت از خودروسازان داخلی عنوان شده، همواره تعرفه خودروهای وارداتی بالا بوده و تلاش بسیاری از نمایندگان مجلس برای کاهش آن طی سالیان اخیر بیفایده بوده است. نکته بااهمیت این است که خودروسازان داخلی و واردکنندگان خودرو هر دو بر رقیب نبودن توافق دارند اما سیاستگذاران بهطرز عجیبی مخالف کاهش تعرفه خودرو و اصولا واردات خودروهای روز خارجی هستند. این در شرایطی است که قیمت خودروهای داخلی در بازار بهسمت خودروهای رنج پایینتر (در سال گذشته) وارداتی حرکت کرده است. ضمن اینکه خودروسازان تقاضای آزادسازی قیمت خودرو در شرایط فعلی را دارند. این آزادسازی میتواند سرآغازی برای برداشتن تعرفه واردات خودرو و رفتن بهسوی توسعه و پیشرفت صنعت خودرو داخلی باشد.
آمادگی بالقوه برای حذف تعرفه وجود دارد
این مساله را محسن قاسم جهرودی، مدیرعامل شرکت سایپا هم تایید کرد و اظهار کرد که ما حاضریم تعرفه واردات خودرو برداشته شود. اما در همین زمینه سعید مدنی، مشاور عالی مدیرعامل شرکت سایپا به روزنامه «دنیای خودرو» میگوید: «بحث تعرفه جزو وظایف دولت است و باید از صنایع داخلی حمایت کند و هیچ منتی هم در این زمینه وجود ندارد. وقتی فردی فرزند خود را برای تحصیل به مدرسه و دانشگاه میفرستد منتی بر او ندارد. اینکه گفته میشود ما حمایت کردیم اما حمایتها جواب نداد مناسب نیست. اصلا تعرفه را بردارند، هیچ مسالهای نیست. در نهایت صنعت داخل، خود را با شرایط جدید تطبیق خواهد داد.»
بهترین موقع برداشتن تعرفه الان است!
مدیرعامل سابق سایپا با تایید سخنان جهرودی میافزاید: «اتفاقا درحالحاضر بهترین موقع برداشتن تعرفه است؛ پرایدی که شرکت سایپا به مبلغ 22میلیون به فروش میرساند حتی اگر 30میلیون تومان هم بشود، با دلار 10هزارتومانی (نه حتی با نرخ دلار فعلی) 3هزار دلار قیمت خواهد خواهد خورد. واقعیت این است که در شرایط فعلی و با توجه به نرخ ارز، خودرویی با قیمت پراید در جهان تولید نمیشود. با این قیمت حتی بسیاری از دیگر محصولات خودروسازان داخلی هم تولید نمیشود. در این شرایط که اصولا بازبودن واردات هیچ تهدیدی برای خودروهای داخلی نیست، چرا همچنان با برداشتن تعرفه خودرو (یا بهتر است بگوییم با واردات خودرو) مخالفت میشود. وارداتی که تضمینکننده اشتغال بسیاری از افراد است و میتواند درآمد خوبی نصیب دولت کند.»
ترس از حذف تعرفه به دلیل نداشتن آگاهی کافی است
مدنی درباره این مساله که بسیاری با واردات خودرو در رنج قیمتی پایین موافق نیستند و اجازه این کار را نمیدهند، میگوید: «این حرف صحیحی نیست؛ تا پیش از این دوره، هر شخص حقیقی میتوانست خودرو وارد کند و هیچکس مخالف واردات نبود. تا جایی که نمایندگان رسمی و غیررسمی و اشخاص حقوقی هر خودرویی را که میخواستند وارد کشور میکردند. البته در آن زمان هم تعرفه واردات بالا بود و بسیاری سعی میکردند با امکان وارداتی که دارند بهجای خودروهایی در رنج قیمتی پایین خودروهای لوکس وارد کنند.» مدیرعامل سابق سایپا میافزاید: «در زمانی که دلار 3هزارتومان بود شاید واردکنندگان میتوانستند به رقابت با خودروسازان داخلی بپردازند اما با وضع فعلی دلار نمیتوانند هیچ خودرویی با قیمت و کیفیت پراید وارد کنند بلکه با 3هزاردلار شاید بتوان موتور یا دوچرخه خریداری کرد.» مدنی بهترین حالت را در نترسیدن از آزادسازی واردات و از بین رفتن تعرفه میداند و میگوید: «این ترسها ناشیاز ندانستن و آگاهی نداشتن است. در شرایط فعلی که خودروسازان، قطعات را با ارز 9 یا 10هزار تومانی وارد میکنند که خیلی هم برایشان گران تمام میشود، حتی اگر تعرفه به طور کامل برداشته شود، هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد و در فضای رقابتی هر دو عرضه میشوند.»
فقط دولت است که با حذف تعرفه ضرر میکند
مدنی در پاسخ به این پرسش که آیا در شرایط فعلی میتوان بحث آزادسازی قیمت را همزمان با حذف تعرفه واردات انجام داد، میگوید: «میتوان این کار را کرد اما هیچ دولت عاقلی این کار را انجام نمیدهد؛ چراکه وظیفه دارد از تولید داخلی حمایت کند. درحالحاضر اگر تعرفه حذف شود، هیچ مشکلی برای خودروساز پیش نمیآید اما پولی که دولت بابت تعرفه بهدست میآورد، از جیبش خواهد رفت.» البته درحالحاضر اصولا به دلیل ممنوعیت واردات هیچ پولی در جیب دولت نمیرود. مدنی در این خصوص میگوید: «بهتر است قیمتها برای خودروهای با تیراژ بالا آزاد شود. آن زمان اگر تعرفه هم برداشته شود، با این شرایط ارزی مشکلی به وجود نمیآید. مسلما با این قیمتها کسی نمیتواند خودرویی وارد کند و در نهایت پول تعرفهای هم که دولت میتوانست به دست آورد، از بین میرود.» مدیرعامل سابق سایپا میگوید: «بههرحال خودروهای لوکس باید وارد شود، چراکه در کشور ثروتمندانی هستند که میخواهند خودروهای لوکس سوار شوند و اگر مالیات مناسبی از این افراد گرفته شود، هیچ مشکلی برای واردات خودروهای لوکس وجود ندارد. همچنین اگر کسی توانست با 3هزار دلار خودرویی وارد کند بهتر است این کار انجام شود تا فضای رقابتی با خودروسازان داخلی شکل بگیرد و داخلیها هم کیفیت محصولاتشان را ارتقا دهند.»